Witte wijn

wittewijn

Witte wijn kunnen worden gemaakt door zowel witte- als blauwe druiven. De reden hiervoor is omdat witte wijnen alleen worden gemaakt van het sap van de druif. Het sap van de witte- en de blauwe druif is blank. Witte wijn is niet ‘echt’ wit maar wordt wel zo genoemd. De kleur hangt voornamelijk af door het soort druif dat wordt gebruikt. Daarnaast is het zo dat de leeftijd van de wijn de kleur mede bepaald. De kleuren bij witte wijnen kunnen behoorlijk verschillen. Er zijn witte wijnen met een licht groenige kleur en er zijn witte wijnen met een donkere gele kleur, tegen het oranje aan.

Witte wijnen kunnen in drie categorieën worden ingedeeld, namelijk:
– Droge witte wijn
– Fruitige witte wijn
– Volle witte wijn

Droge witte wijn

Droge witte wijn smaakt vaak knisperend en fris. Deze wijnen hebben meestal de smaak van citrusachtige vruchten, groene appels en soms een lichte kruidigheid. Droge witte wijn heeft vaak een relatief hoge zuurgraad. Bekende droge witte wijnen zijn gemaakt van de druiven Sauvignon blanc, Riesling en Gruner Veltliner.

Fruitige witte wijn

Fruitige witte wijn heeft vaak een fruitige ondertoon van peer en gele appels. Deze wijnen zijn beduidend minder droog dan droge witte wijn. Bekende fruitige witte wijnen zijn gemaakt van de druiven Pinot Blanc, Pinot Grigio of blends van de Chardonnay en Viognier druif.

Volle witte wijn

Volle witte wijn heeft een volle en ronde smaak met tonen van tropisch fruit. Bekende volle wijnen zijn vaak gemaakt van de druif Chardonnay. Bij een houtgelagerde Chardonnay komt het voor dat deze een vanille achtige smaak bevatten. Dit komt door de lagering op eikenhouten fusten. Chardonnay wordt ook steeds meer geblend met de Viognier druif. De combinatie tussen de Chardonnay en Viognier maakt het dat er een verrassende smaak ontstaat. Er ontstaat namelijk een combinatie van appel en perziksmaak wat deze wijn uitstekend maakt als borrel wijn.