Rode wijn

rodewijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De meeste rode wijnen zijn ‘droog’ van smaak, dat wil zeggen dat tijdens de gisting nagenoeg alle suikers zijn vergist. Hierdoor zit er nog weinig suiker in rode wijn. Er zijn een aantal rode wijnen die zoet van smaak zijn. Dit komt doordat er dan zoveel suiker in de druiven zit dan deze suikers niet allemaal kunnen worden vergist. De suiker die dan achterblijft maakt het dat de wijn wat zoeter is.

Rode wijnen kunnen in drie categorieën worden ingedeeld, namelijk:
– Fruitige rode wijn
– Volle rode wijn
– Stevige rode wijn

Fruitige rode wijn

Fruitige rode wijnen zijn vaak sappig van smaak en flexibel. Flexibel houdt in dat deze wijnen bij vele gelegenheden kunnen worden gedronken. Deze wijnen zijn vaak licht en verfrissend van smaak. Deze wijnen kunnen makkelijk licht gekoeld worden gedronken. Hierdoor komen de smaken en verfrissende zuren beter tot zijn recht. Bekende fruitige rode wijnen zijn gemaakt van de druiven Pinot Noir of lichte italiaanse wijnen zoals Bardolino of Valpolicella.

Volle rode wijn

Wijnen die in deze categorie vallen zijn het meest veelzijdig van de rode wijnen. Deze wijnen zijn vaak rijper van smaak en hebben een duidelijkere structuur. In deze wijnen proef je vaak donker fruit zoals kersen en bramen. Deze wijnen zijn gemakkelijk te drinken omdat deze wijnen over het algemeen weinig stroeve tannines bevatten. Hierdoor zijn de wijnen voller en gemakkelijker van smaak. Bekende soepele rode wijnen zijn vaak gemaakt van de druiven Merlot, Malbec of Carmenere.

Stevige rode wijn

Stevige rode wijnen zijn vaak krachtig en complex van smaak. De krachtigheid in deze wijnen komt vaak door de zuren in de smaak en door de vele tannines die deze wijnen bevatten. Dit zijn ideale wijnen die kunnen worden gedronken bij vlees. Bekende druivensoorten die bij dit soort wijnen worden gebruikt zijn Bordeaux wijnen, Rioja of stevige wijnen uit de Languedoc.