Mousserend

mousserend

Mousserende wijnen, ook wel genoemd ‘bubbels’ is de verzamelnaam voor alle wijnen die mousserend zijn en waarin koolzuurgas zit zoals Champagne, Prosecco of een Cava. Er zijn vele soorten mousserende wijnen, van droog tot zoet. Een aantal hiervan zijn:

Champagne

Champagne is toch wel de meest exclusieve soort mousserende wijn. Champagne mag alleen Champagne worden genoemd doordat de druiven afkomstig zijn uit de Champagnestreek in Noord-Frankrijk. De wijn krijgt bubbels doordat er een tweede gisting plaatsvindt op de fles zelf.

Prosecco

Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn en heeft een heel andere smaak dan dat een Champagne heeft. De smaak van prosecco valt het beste te omschrijven als levendig, fruitig en fris. Prosecco met een kurk heet prosecco spumante en een prosecco met een schroefdop heet frizzante. Bij een prosecco frizzante heeft de prosecco niet een tweede gisting op de fles meegemaakt maar in de tank. Hierdoor zijn de bubbels minder verfijnd.

Cava

Cava, oftewel de Spaanse variant van een Champagne, kan uit verschillende gebieden van Spanje komen maar komt meestal uit de Penedes. Cava’s zijn er in twee soorten, namelijk een Seco (droog) of een Semi-Seco (zoet).