Wijnen

druiven-wijnen

Hoe wordt wijn gemaakt?

Wijn is een drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven.  Het sap van de druif kan op twee manieren uit de druiven worden verkregen: De eerste manier is om het sap uit gekneusde druiven (pulp) te halen. De tweede manier om sap te verkrijgen is om het sap uit de pulp te persen.  Na het persen volgt de eerste gisting. Door het gisten van het druivensap worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuurgas. In dit proces verblijft de jonge wijn maximaal 15 dagen in een open vat. Na dit proces wordt de wijn in houten vaten gegoten om te laten rijpen.  Na een halfjaar vindt er een tweede gisting plaats. De wijn wordt pas in flessen gegoten zodra de wijn helder genoeg is en voldoende op smaak.

Wijnlanden

Tot nog niet zo lang geleden was onze aandacht vooral gevestigd op Europese wijnen. De eerste wijngaarden in Frankrijk werden in de derde eeuw geplant. Dit gebeurde in de streken Bourgogne en Bordeaux. Ongeveer een eeuw later werden er wijngaarden geplant in de Champagne streek en de Loire.

Oude en nieuwe wereld

Inmiddels vindt wijnbouw op alle continenten plaats. Doordat er tegenwoordig overal ter wereld wijn wordt geproduceerd, is er een indeling gemaakt van de ‘oude’ wereld en de ‘nieuwe’ wereld. Met de oude wereld worden landen bedoeld die al eeuwenlang wijn produceren zoals Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Met de nieuwe wereld worden landen bedoeld die sinds de afgelopen dertig jaar wijn produceren. Dit zijn landen zoals Zuid-Afrika, De Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en landen in Zuid-Amerika.

Lees hier meer over