Schotse whisky’s

whiskyglazen

Schotse whisky is al eeuwenoud en het is een uniek product. De kwaliteit en de smaak is tussen de verschillende whisky’s die in Schotland worden geproduceerd, erg groot. Smaak en kwaliteit hangen af van verschillende factoren zoals klimaat, zuiver water en de eigenheid van de turf. De naam whisky komt van het Keltische woord ‘ Uisge Beatha’ wat levenswater betekent.

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt?

Single Malt whisky wordt door middel van de volgende stappen geproduceerd:
– Gerst
Het belangrijkste ingrediënt van whisky is gerst. Verder is er water en gist onmisbaar voor het maken van whisky. Er zijn verschillende soorten granen die worden gebruikt bij whisky’s, zoals mais, gerst, tarwe en rogge. Voor Single Malt whisky’s geldt dat deze uitsluitend worden gemaakt van gerst. Gerst wordt gebruikt omdat deze zetmeel goed kan omzetten in vergistbare suikers. Hoe meer zetmeel, hoe meer vergistbare suikers wat kan worden omgezet in alcohol, dus hoe meer zetmeel hoe meer alcohol.
– Mouten
Gerstekorrels worden geweekt in water en ontkiemen in koele ruimtes. Enzymen van de gerst zetten zetmeel om in suiker.
– Drogen
Om de gerstekorrels niet te ver te laten ontkiemen en om echt suiker te krijgen, worden de gerstekorrels gedroogd. Het drogen zorgt ervoor dat het ontkiemingsproces stopt. Een rokerige smaak kan worden gecreëerd door de gerstekorrels te laten drogen boven turfgestookt vuur.
– Malen
De gerstekorrels worden vermalen tot grist. Grist is een soort bloem.
– Mashen
In de mash tun, dit is een groot houten vat, wordt de grist vermengd met water van ongeveer 63 graden celsius. Door dit proces wordt de zetmeel definitief omgezet in suiker. Hierdoor ontstaat een zoetige vloeistof genaamd ‘Wort’. De wort wordt eruit gefilterd via de onderkant van de Mash tun. Deze stap wordt vervolgens nog twee keer herhaald.
– Fermentatie
De worts wordt afgekoeld en vervolgens overgepompt naar de ‘washback’ (gistkuip). Na het toevoegen van gist start het fermentatieproces. In het fermentatie proces worden de suikers omgezet naar alcohol. Dit proces duurt ongeveer 2 dagen en na deze 2 dagen is het alcoholpercentage van de vloeistof ongeveer tussen de 5% en 10%. Vergelijkbaar met bier.
– Rijpen
De vloeistof wordt verdund tot 63,5% alcohol en opgeslagen in vaten (vaak ex-bourbon of ex-sherry vaten). De minimale rijpingstijd voor een Schotse whisky is 3 jaar en 1 dag. De rijpingstijd is echter veel langer. Verschillende vaten geven verschillende soorten smaken af. Oude sherryvaten geven bijvoorbeeld een zachte smaak aan de whisky.

Dit is kortweg beschreven hoe het whisky proces eruit ziet. Er zijn vele manieren om de smaak van de whisky te beïnvloeden.