Viognierdruif

wijngaard

De Viognierdruif wordt steeds bekender. Vaak wordt deze druif geblend met de Chardonnay druif omdat men vond dat de Viognier druif te dominant van smaak is. Een blend van Chardonnay-Viognier is een ware smaaksensatie en de twee druiven brengen elkaar dan ook goed in balans. Echter geeft de Viognier druif op zichzelf ook een heerlijke wijn die zich goed kan aanpassen aan verschillende gerechten zoals Aziatische gerechten of bij open Franse kazen.

Niet gemakkelijk

De Viognierdruif is niet gemakkelijk. De druif groeit moeilijk en is gevoelig voor meeldauw waardoor er vaak een matige oogst is. Naast het feit dat er vaak een matige oogst is, moet de druif ook op precies het juiste moment worden geoogst. Als de Viognierdruif te vroeg wordt geoogst dan zijn de aroma’s niet goed ontwikkelt waardoor de wijn niet volledig tot ontwikkeling zal komen. Maar als de druif te laat wordt geoogst dan valt de wijn vettig uit en smaakt geparfumeerd. Het juiste moment om de Viognier druif te plukken is als het suikergehalte in de druif op zo’n punt is dat het een alcoholgehalte van 13% kan opleveren.

Nieuwe Wereld

De Viognier wijn wordt gekenmerkt door zachte fruitige smaken met een laag zuurgehalte. Viognier wijn is vrijwel altijd droog van smaak. De wijn is een goed alternatief voor een Chardonnay. Tegenwoordig worden niet alleen in Frankrijk Viognier druiven geproduceerd maar ook in de Nieuwe Wereld, bijvoorbeeld in Argentinië en/of Chili.

You may also like...