Aroma’s in de wijn

druiven

Aroma’s in de wijn

Hoe ontstaan er aroma’s in de wijn? Vraag jij jezelf ook weleens af of het klopt dat je kruiden, chocolade of vanille ruikt in je wijn? Komt dit door het toevoegen van smaken en geuren aan de wijn? In dit artikel wordt uitleg gegeven over het ontstaan van bepaalde aroma’s in wijnen.

Soorten aroma’s

De verschillende aroma’s die een wijn bevat, ontstaan in drie verschillende fase, namelijk:
– In de druif zelf
– Tijdens de vinificatie (het maken van de wijn)
– En tijdens het rijpen van de wijn
Elk soort druif bevat verschillende aroma’s. Invloed op de aroma’s in een druif hebben onder andere de grondsoort waar de druif op wordt geproduceerd, waterhuishouding en zonlicht. Vooral zonlicht speelt een belangrijke rol in de soorten aroma’s in de druif. Krijgen de druiven veel zonlicht of weinig, hoe warm is het in een bepaald gebied en hoeveel wind staat er. Hoe en welke aroma’s er in een druif ontstaan is dus erg bepalend door bovenstaande factoren. Tijdens de vinificatie ontstaan er ook aroma’s. Bij de eerste gisting (en eventueel tweede gisting) ontstaan er biochemische processen waardoor er aroma’s ontstaan. Druiven bevatten van zichzelf wilde aroma’s waardoor tijdens deze processen de wilde aroma’s verschillende smaken kunnen gaan ontwikkelen. Tenslotte de derde fase waar aroma’s kunnen ontwikkelen en dat is tijdens het rijpen van de wijn. Tijdens deze fase veranderen de aroma’s die de wijn bevat. Vaak worden deze verfijnder.

Wijn proeven

Na het lezen van dit artikel kun je bij de eerst volgende wijn die je drinkt eerst eens goed ruiken wat voor aroma’s je ruikt. Hierbij kun je de aroma’s in drie categorieën delen, namelijk:
– Fruit en bloem geuren
– Aardse geuren
– Kruidige geuren

You may also like...