Ardbeg laat whisky in ruimte rijpen

Ardbeg
De Schotse whisky distilleerderij Ardbeg heeft op 30 oktober 2011 een fles ongerijpte whisky de ruimte ingestuurd naar het ruimtestation ISS. De distilleerderij wil onderzoeken of een whisky die in de ruimte is gerijpt, anders van smaak is dan een whisky die op het land heeft gerijpt.

Invloed van zwaartekracht

De ongerijpte malt whisky is samen met enkele snippers van een eikenhout whiskyvat opgestuurd naar het ruimtestation ISS. De whisky en de houtsnippers zijn in het ruimtestation samengevoegd om vervolgens 3 jaar te laten rijpen tot september 2014.

Vergelijken

Al die tijd heeft er een fles whisky in de distilleerderij van Ardbeg in Schotland ook gerijpt, dit om de twee flessen met elkaar te vergelijken. De twee flessen whisky worden momenteel nog onderzocht in Houston, Texas waar wetenschappers de moleculen in de whisky’s aan het vergelijken zijn. Wetenschappers hopen te zullen ontdekken hoe smaken in verschillende omstandigheden ontwikkelen.

Bevindingen

Dr. Bill Lumsden van de Ardbeg distilleerderij is naar Texas vertrokken om zelf mee te werken aan het onderzoek. De bevindingen van het onderzoek, dat al bijna een jaar voortduurt, zullen binnenkort bekent worden gemaakt aldus Dr. Lumsden.

You may also like...